top of page

Frisco

Frisco

Shetlandsponny

Född: 1997-07-06

Höjd: ca 1,20m

e: Flagg RS 85

u: Pajola RS 1666

eu: Bomil RS 84

Uppfödare: Lotti Björklund, Lidköping

Har funnits hos mig sedan han var 1,5 år, köpte honom direkt av uppfödaren. Han har alltså ovanligt nog bara haft 2 hem i sitt liv, shettisar brukar ju flytta runt en del... Han är utställd som föl och blev då klass1 föl, sedan blev han väldigt mycket för stor... Jag tycker bara det är positivt att han är stor för då kan man göra mycket mer med honom, framförallt är det lättare att hitta ryttare.

Frisco är en väldigt snäll shettis.

Ingen har någonsin ramlat av honom, han vet inte hur man gör när man busar med ryttare på sig.

Han är väldigt lätt att hantera.

Han är underbar att longera, han lyssnar på mina minsta kommandon, han gör t.o.m. halvhalter och han fattar galopp så fort jag tar ett galoppsprång. Har även fått till sk slidestop, dvs tvärstopp direkt ifrån galopp.

Tyvärr har han inte gått att köra in pga att han är bakskygg, men tumkörning fungerar ok.

Han är även snäll att ha med som handhäst när man själv rider en annan häst.

Han är underbar att ha med i transport, lätt att åka iväg själv med.

Tyvärr fick Frisco fång för 2 år sedan så nu är man väldigt försiktig med gräs efter det. Vi har fått det hela att fungera bra med munkorg på sommaren och inget gräs förrän i juli månad. Han är så positiv av sig så han är inte bekymrad utav att det är så, han är otroligt anpassningsbar.

Frisco är väldigt känslig av sig trots att han har ett så tufft utseende. Han känner av hur jag mår direkt. Han är en riktig & fantastisk stor vän!

Fancy

Fancy

Okänd korsning

Född: troligen 1993

Höjd: ca 1,50m

Okänd härstamning och uppfödare

Har funnits hos mig sedan valborgsmässoafton-08. Hon kom till mig väldigt plötsligt, hon blev omhändertagen av polisen och behövde någonstans att ta vägen och jag hade då en plats ledig och på den vägen är det. Fancy blev alltså omhändertagen av polisen. Det berodde på att tidigare ägare har ett djurförbud pga tidigare vanvård men har trots det hästar som han hyr ut och tjänar pengar på. Fancy hade turen att bli upptäckt tack vara sin udda färg, folk kände igen henne och då trädde polisen in direkt.

Fancy har nog varit med om mycket jobbigt i sitt liv. Hon har fått dåligt med mat, blivit slagen och blivit behandlad illa på många sätt och vis. Mycket kan man bara gissa sig till för jag vet egentligen inte mycket om henne, men det märks tydligt på en häst när den har varit med om saker utöver det normala. T.ex. var hon rädd för främmande människor när hon kom hit, speciellt män. Hon blev stel som en pinne och blev helt okontaktbar, det var som att hon väntade på när slagen skulle komma. Lika stel blev hon om man höjde rösten lite när hon gjorde saker som en häst absolut inte får göra, situationer som kan bli farliga, t.ex. rusade hon bara rakt på mig när jag öppnade boxdörren, det gick inte heller att leda henne utan kedjegrimskaft. Det finns inga som helst ursäkter för att någon skall behandla en levande varelse på detta viset, men tyvärr är det vanligare än man tror.

När hon kom till mig var hon väldigt svårhanterad pga sin brist på respekt för människan och det är ju helt förståeligt. Hon hämtade sig otroligt snabbt för att ha mått så dåligt. Idag är hon en helt annan häst efter mycket horsemanshipträning. Hon är glad och lycklig och så tacksam! Tyvärr är hon fortfarande väldigt svårriden, det går framåt men långsamt. Idag kan man ta i tygeln utan att hon blir livrädd, hon reser sig inte heller vid varje situation som dyker upp, hon börjar slappna av mer och mer och lär sig att det faktiskt kan vara trevligt med en ridtur. Vid all annan hantering är hon väldigt snäll idag. Det är en förmån att få hjälpa henne tillbaka till livet, så som livet skall vara!

Det är fantastiskt att djur kan få tillbaka tilliten till människan efter att ha haft det så dåligt!

Fancy

Flora

Bondkatt

Född: juni -05

Flora är en innekatt, det har hon varit ända sedan hon kom till oss som kattunge. Vi räddade henne från en bondgård med massor av katter, hennes mamma hade stött bort sina ungar alldeles för tidigt så hon var nog bara 5-6v när hon kom till oss. Vi vet inte exakt när hon är född.

Vi har mycket räv och grävling i närheten av oss så vi har inte vågat ha henne ute. Hon vet ju inte om annat heller så hon vill inte ut. Hon ramlade ut ur köksfönstret en gång och då trodde vi att hon var försvunnen men hon satt i rabatten nedanför fönstret med rest ragg och var livrädd, det tog en halvtimme innan hon var normal igen...

Flora tror nog att hon är en hund. Och vad skall man tro när man bor med så många hundar...Hon är en väldigt rolig och social katt, går knappt att förklara men hon beter sig helt enkelt mer som en hund än som en katt. Hon är oxå den enda som vaktar hemma hos oss, hon springer runt i förnstrena och morrar om hon ser något obekant.

Flora är är verkligen kompis med Isak, hon blir väldigt orolig om han mår dåligt och vice versa.

Hon är även lite kompis med Mellie och Merkurius även om de är lite jobbiga ibland, men om Flora får vara den som bestämmer så är det ok.

Våran kanin är hon oxå kompis med, de är så söta ihop...

Men Flora är helt klart den som bestämmer här i huset... :)

Fancy

Blyger

Troligen Hermelin eller korsning med någon mer dvärgkaninras.

Född: troligen i början av 2008

Blyger kom till oss i oktober -08. Någon hade "dumpat" honom i skogen. Min farmors granne hade hittat honom och lyckats fånga in honom. Farmor ringde mig och var så orolig och frågade om vi hade plats för en kanin.Vår kaninbur var ledig då så vi hämtade honom direkt! (Förstår inte att folk kan med att bara "dumpa" sitt djur när de har tröttnat, har man en gång tagit på sig ansvaret att ha djur så får man ta det ansvaret fullt ut! Men detta är ju tyvärr vanligt...)

Blyger fick sitt namn pga att han var väldigt rädd och blyg när han kom till oss. Han var oxå väldigt rufsig och tunn. De få klor han hade kvar var väldigt långa, resten av klorna hade han brutit.

Idag är han väldigt pigg och glad! Har tjock, blank päls och är bra i hull. Min systers barn tycker att vi skall döpa om honom till Glader nu... :)

bottom of page